Tampereen Keskusareena Oy


Sijoittuu Tampereen ydinkeskustaan

Tampereen Keskusareena on hanke, jonka tarkoituksena on rakentaa uusi monitoimihalli Tampereelle. Halli tulee sijaitsemaan Sorin sillasta etelään junaradan päällä, Tampereen keskustassa rautatie- ja linja-autoasemien läheisyydessä. Sorin silta ja areena liitetään toisiinsa kannella. Uusi kansi, jolle on suunniteltu hallin lisäksi toimisto- ja asuinrakentamista, tuo Tampereen keskustaa monipuolisesti elävöittävää toimintaa ympäri vuorokauden.

Yhteistyökumppanit

Hankkeen vetäjinä toimii Tampereen Keskusareena Oy ja NCC -yhtiöt. Yhteistyö Tampereen kaupungin, VR:n ja Liikenneviraston kanssa on keskeisessä asemassa hankeen toteutumisen kannalta. Asiantuntijaorganisaationa on kuultu Oy VR-Rata Ab, Ramboll Finland Oy, Sport and Live Vision, J.R.A. Consulting, Aihio Arkkitehdit Oy, Deloitte, Ilves-Hockey Oy ja Tamhockey Oy.

Maailmankuulu arkkitehti Daniel Libeskind mukana suunnittelussa

Keväällä 2010 maailmankuulu arkkitehti Daniel Libeskind tuli mukaan suunnittelutyöhön ja Libeskindin tehtäviin kuului suunnitella kaupunkikuvaa huomioonottava kokonaisuus jossa Keskusareena ja muu kannelle tuleva rakennusmassa liitetään arkkitehtoonisesti ja kaupunkikuvallisesti yhteen ympäröivän rakennuskannan kanssa. Daniel Libeskindin piirtämä kokonaisuus edustaa uutta ja innovatiivista arkkitehtuuria joka hakee vertaistaan jopa maailmanlaajuisesti.

Omistus ja hallinto

Tampereen keskusareenan omistaa Tampereen Keskusareenan Kiinteistö Oy niminen yhtiö jonka osakkaina ovat Tampereen Keskusareena Oy, aitioiden omistajat ja yksityiset sijoittajat. Kiinteistön vuokralaisena toimii Tampereen Keskusareena Oy joka pitkäaikaisella vuokrasopimuksella vuokraa koko kiinteistön kiinteistöyhtiöltä. Tampereen Keskusareena Oy:n pääomistajat ovat  Ilves-Hockey Oy, Tamhockey Oy,  Kirves Sijoitus Oy sekä Arena Holding Tampere Oy, kaikki yhtä suurella omistusosuudella. Hankkeen vetäjänä toimiva ja Tampereen Keskusareena Oy:n perustajalla Rikard Bjurströmilla on 10% omistusosuus.


Todellinen monitoimihalli

Areena tulee olemaan todellinen monitoimihalli jossa voidaan järjestää mitä erilaisimpia tapahtumia. Areenalla järjestetyistä tapahtumista jääkiekon lisäksi, voidaan mainita konsertit, muut urheilutapahtumat, jääshowt, taitoluistelutapahtumat, näyttelyt ja illanvietot. Areenan tuloista jääkiekkotapahtumat muodostavat 54% ja muut tapahtumat 46%. Areenan viihtyvyyteen panostetaan toden teolla ja mm. yli 50 tamperelaisten taiteilijoiden taideteosta on tarkoitus sijoittaa eri puolille Areenaa. Keskusareenan tavoitteena onkin olla enemmän viihtyisä tapahtumakeskus kuin monitoimihalli.

Ilvekselle ja Tapparalle uusia mahdollisuuksia

Jääkiekkoseuroille, Ilves ja Tappara, tarjoutuu mahdollisuus kehittää toimintaansa ja laajentaa kannattajakuntaansa. Tavoitteena on mahdollistaa Tampereen huippujääkiekkoon lisäresursseja mikä ei vanhan hallin puitteessa olisi mahdollista. Myös Tampere-talon mahdollisuudet tarjota isoja tapahtumia paranevat huomattavasti. Maailmanluokan konsertteja, voidaan vuoden 2017 jälkeen järjestää Tampereella viihtyisissä sisätiloissa.

Toimiva kotihalli Tampereen joukkueille

Areenaan mahtuu 11.000 katsojaa ja konserttiversiossa jopa 14.000 katsojaa. Aitioita halliin on suunniteltu 50  kappaletta ja pysäköintipaikkoja noin 700 kappaletta. Myös harjoitushalli tulee Areenan yhteyteen. Tarkoitus on, että Ilves ja Tappara ottavat Areenan kotihallikseen. Sekä Ilvekselle että Tapparalle tullaan tarjoamaan niin konttori- kuin fanituotemyyntitiloja.

Toimintaa myös muulloin kun tapahtumien yhteyteen

Areenan yhteyteen on suunniteltu myös kaupallisia tiloja esim. kuntosalitoiminnalle, urheiluvälinekaupoille, fanimyymälöille ja ravintoloille. Areenan ensimmäinen kerros on varattu pääasiassa liiketiloille, joiden käyttö on ympärivuorokautista ja tapahtumista riippumattomia. Kouluille ja urheiluseuroille on tarkoitus tarjota jääaikaa niin Areenasta kuin harjoitushallista. Lisäksi jää tulee olemaan esimerkiksi yleisöluistelukäytössä silloin, kun se on mahdollista.

Rahoitusneuvottelut käynnissä

Tampereen kaupunginvaltuusto on päättänyt osallistumisesta hallihankkeeseen keväällä 2010. Tampereen kaupungin osuus rakennuskustannuksista on 22,4 milj. euro (kaupunginvaltusto hyväksynyt 13.06.2011). Neuvottelut yksityisestä rahoitusosuudesta on käynnissä. Yksityistä rahaa on tarkoitus kerätä noin 91 milj. euroa josta lainarahaa noin 50 milj. euroa.

Valmis vuonna 2017

Areenan arvioitu rakennusaika on 3 vuotta. Tavoitteena on Areenan valmistuminen vuonna 2017. Asemakaava on hyväksytty valtuuston kokouksessa 13.06.2011 ja Korkein hallinto-oikeus hylkäsi kaikki kaavaa koskevat valitukset 07.09.2012. Rakennusteknistä suunnittelua jatketaan niin, että rakentaminen voidaan aloittaa keväällä 2014.

Julkista liikennettä suositaan

Niin linja-autoaseman suunnalta kuin rautatieasemalta on tarkoitus rakentaa yhteydet Areenaan. Pysäköinti ratkaistaan erillisellä pysäköintitalolla, jonka päälle tulee harjoitushalli. Sekä harjoitushallista että pysäköintitalosta on suora yhteys Areenaan. Pysäköintipaikkoja on suunniteltu olevan reilut 700 kpl. Tarkoitus on, että hallin käyttäjät tulevat halliin pääasiallisesti julkisia kulkuneuvoja käyttäen.

Keskusta elävöityy

Areena on osa laajempaa kokonaisuutta johon voi kuulua liiketiloja, toimistotiloja, hotelleja ja asuntoja, joiden toiminnot tukevat toinen toisiaan. Nämä toiminnot mahdollistavat Areenan kaupallisen käytön myös silloin kun varsinaista tapahtumaa hallissa ei ole. Areenan luonne tapahtuma ja viihdekeskuksena tulee vetämään puoleensa muita samantyyppisiä toimijoita ja onkin odotettavissa että alueesta tulee tamperelaisten elämää piristävä kokonaisuus joka elävöittää keskustaa ja ehkäisee keskustan autioitumista iltaisin.

Huikeat taloudelliset vaikutukset

Ajankohta Kannen ja Keskusareenan toteutumiselle on erinomainen. Kannen ja Keskusareenan rakentamisen työllisyysvaikutukset ovat merkittävät. Deloitten tekemä tutkimus taloudellisista vaikutuksista Tampereelle ja seutukunnalle lupaa rakentamisen aikana keskimäärin 360 työpaikkaa/vuosi ja huippuvuonna jopa 630 työpaikkaa. Hanke tuo arvonlisäystä Tampereen seudulle 119 milj. euroa rakentamisen aikana ja verovaikutusta jopa 600 miljoonaa euroa. Koko hankeen valmistuttua luvut ovat vieläkin komeammat. 2.300 pysyvää työpaikkaa, 134 milj. euroa arvonlisäystä vuosittain ja Tampereelle tuleva verokertymä yli 8 milj. euroa/vuosi.
    


Tulosta sivu

Yhteystiedot

Tampereen Keskusareena Oy
Näsilinnankatu 24 C 21
33210  TAMPERE

Rikard Bjurström
puh. +358405200963
sähköposti: rikard.bjurstrom@tampereenkeskusareena.fi